dijous, 30 de desembre del 2010

ANGUI


Es diu Angui i si el veieu feliciteu-lo perquè és un gos increïble buscant tòfones. Gràcies al seu propietari, en Pep, vaig tenir el plaer de veure'l treballar i va ser una gran experiència. L'Angui és bo, molt bo, però estic segur que gràcies en Pep seguirà millorant. La compenetració i estimació entre l'Angui i en Pep són admirables.

Moltes gràcies als dos per haver-me fet disfrutar tant.

Una forta abraçada.

16 comentaris:

joanroma ha dit...

Hola Jordi,
ja veig que et prepares per entrar en el món dels tofonaires. Efectivament el secret d'un bon tofonaire és tenir un gos molt ben ensinistrat i molt caminador. Tot i que coneguis els tofoners, sempre se'n poden trobar de nous, entre un i altre, i això vol dir recòrrer dotzenes de quilòmetre als dia.
Un món ple de secrets, que sovint passen de pares a fills, i amb l'existència de buscadors poc escrupolosos que son capaços de treure tòfones en ple creixement perquè ningú se'n aprofiti al darrere.
Aquí tot està amagat, les tòfones, els tofonaires, els preus, els llocs de negociació,etc.
Molt diferent de França en que aquest món és molt més obert , transparent i altament protegit, pel propi Govern, com una de les grans riqueses del país.
En fi, si et converteixes en bon tofonaire com ets bon boletaire, veurem com aviat canvies de cotxe, casa, i feina.
I ja saps, sempre miral la darrere, no sigui que algú segueixi els teus passos.
Vale, Bon Any Nou, ja estem en el 2011, i esperem sigui radicalment diferent del que hem passat.

elefante ha dit...

els gossos en aquests entorns, sempre van al davant.
Esteve Amills

Pep ha dit...

Bona tarda Jordi!!!
Espectacular la foto d'aquest xuxo tofoner!!!
És com si tinguessis una càmara de fotografia algo excepcional!!!! Però suposo que no hi ha res com saber fer bones fotos.
Ara em sembla a mi que això de canviar-te de cotxe, de casa etc... són contes de la vora del foc!!! no sé tampoc em fagis gaire cas!!!! Bueno senyor seguiu essent així tan tu com la Lau, ja que per desgràcia gent com vosaltres no se'n troba gaire!!

Salutacions i una forta abraçada,
Pep.

Jordi Rota i Sala ha dit...

Bones a tots,

De moment seguirem anant amb el mateix cotxe i vivint al mateix lloc que ja estem bé !!!
i quan vulgui anar a buscar tòfones hi aniré amb el bon jan d'en Pep !!!! i el seu fabulós gos !!!!

apa que tingueu tots un molt bon any !!!!

Lau ha dit...

IepsSSSss!!!

Doncs a mi també em va encantar conèixer el nou món de les tòfones.
L'Angui és molt, molt maco i realment és espectacular veure la complicitat que hi ha entre en Pep i el gos!

Apa petons,
i tranquils que si tornem anar a caminar,
prometo no oblidar-me l'esmorzar..............


Que tingueu un bonic i feliç dia'

LaU

Anònim ha dit...

Hola . De rebot he entrat al vostre blog , i desprès de llegir el post de'n Joan Roma , persona a la qual no conèc peró respecto moltíssim , pel seu tarannà i els seus raonaments , sempre cabals , dels seus escrits a La Rella , em veig en la obligació de fer un parell d'observacions:
El mon dels tofonaires, es cert , està i ha d'estar plè de secrets , donat que la màgia i la morbositat de la forma de collir la tòfona silvestre accentúa la passió de la persona que la consumeix . No hi ha plat de tòfona servit en un bon restaurant que no provoqui una tertúlia sobre com s'haurà collit aquesta tòfona, donat que cada peça te una história .
Els tofonaires no ens amaguem més que de la competència dels altres buscadors . A l'igual que el bon boletaire ha d'aplicar-se'n el famós lema de guerra de " ver sin ser visto " . Qualsevol pagès , llenyataire, pastor , passejant , es un "perill" imminent , donat que si explica on t'ha vist a d'altres tofonaires , s'acabat el "misteri " .
No estic d'acord en que tot es secret , ja que som un col·lectiu que està degudament regulat i estructurat, amb associacions de buscadors a cada respectiva comarca . Si està regulat amb una normativa que potser es la més complerta d'Europa , es gràcies a aquestes associacions . Altra tema es que l'aplicació de la llei es dugui a terme , ja que se n'hauria d'ocupar l'administració , i aquesta fa uns anys que ens té ben abandonats . Tenia'm una taula sectorial des d'on es va impolsar aquesta normativa , i des d'on sortien iniciatives per fer arribar la cultura de la tòfona a les llars catalanes . Des que van separar Agricultura de Medi Ambient , tot se'n va anar a norris . Hem participat en fires , mostres gastronómiques , campanyes de promoció juntaments amb col·lectius de restauradors...vam crear el Grouppemént Européen Tuber , del que ara estem fora per ser catalans i no espanyols...i repeteixo, abandonats per l'administració .
Bé, que sabeu que encara que ens moguem al bosc com fantasmes , quan se'ns coneix no som tan eteris com élls.
Salutacions.
Josep Alhama i Núñez
Secretari de l'Associació de Tofonaires del Berguedà , i de l'Agrupació de Tofonaires d'Osona.

Pep ha dit...

Bones Laura!!
A part de conèixer el mon de les tòfones vas poder apendre que un noi brut de terra amb un punyal a la ma, és a dir el burxot, no vé d'enterrar cap mort eh noia!!! Jejejejejejeje!!!
Ara tampoc et confiïs massa, a veure si ara et trobaras un psicòpata de veritat i et pensaras que és un tofonaire!! Jejeje!! Apa, fins la propera sortida!!!!

joanroma ha dit...

Hola a tots i totes,
per cert algun de vosaltres pot dir a quin preu van les tòfones en el mercat de Vic, el principal que tenim en el país ?
I em podeu dir si encara funciona el mercat de Centelles?
A reveure, i bons Reis, per tothom.

Anònim ha dit...

Hola .
Em permeto contestar a en Joan Roma . El preu del darrer mercat ( tòfona amb subproducte , terra, trossos ) va estar entre els 200 i 230 €/KG .La tòfona triada , totalment madura , sencera, rentada , s'entèn que el restaurador la paga bastant més cara . Apart de ser el principal mercat de Catalunya, comptem amb la única llotja de preu oficial de la tòfona, amb un telèfon gratuït a l'efecte , i el número es el 93 8814551 .

Atentament:

Josep Alhama
Secretari de l'Associació de Tofonaires del Berguedà i de l'Associació de Tofonaires d'Osona .
Com pot veure, Joan , els tofonaires no ens amaguem tant . Nomès de nosaltres mateixos .
Salutacions

joanroma ha dit...

Hola Josep, encantat de saludar-te des d'aquest espai, i moltes gràcies per la informació. Suposo que teniu algun web, o algun mitjà d'informació per seguir les vostres activitats. Estaria bé de tenir-lo perquè aquest món m'apassiona. A títol d'afeccionat. Tinc parents que s'hi dediquen i sempre he sentit curiositat per un producte tant valorat. I no em refereixo al seu cost, sinó al valor gastronòmic.
De nou, gràcies per la informació.

Anònim ha dit...

Hola a tots de nou .
No Joan, no tenim una web . Per la senzilla raó de que ningú de nosaltres voldria actualitzar-la des de'l 15 de novembre al 15 de març , ni del 1 de maig al 15 d'agost . Sí que algun company te un blog, peró com dic, no l'actualitza en temps de recollida . http://latrufadebellmunt.wordpress.com/ . De totes formes , i per no acaparar aquest blog ( que per cert, felicito al seu creador) em poso a la seva disposició per qualsevol consulta que ens desitgi realitzar ( tofber@telefonica.net) . Tinc dades de qualsevol cosa rel·lacionada amb el nostre sector . Per demostrar-ho , li faré una pregunta : ¿ Sabia que a la pared de Sant Benet de Vilaplana, fins fa pocs anys , hi havia la seguent llegenda escrita amb carbó :" Queridos trufaires , que tengais mas suerte que yo . Yo ya lo dejo " Romualdo Freixa , 1964 " . Era un paisà seu , em penso.
Salutacions .
Josep Alhama

Jordi Rota i Sala ha dit...

Interessant debat tofonaire s'ha muntat !!!

Benvingut al bloc i gràcies per la felicitació Josep.
Molt curiós això que dius del Romualdo Freixa !!!! L'ex forner del poble era tofonaire ?

Apa a seguir aprenent i bons reis tingueu !!!

joanroma ha dit...

Hola de nou,
pel que fa la llegenda de Sant Benet de Vilaplana, si estava en castellà ni que fos de l'any 1964, m'estranyaria que fos del nostre Romualdo Freixa, forner, fins l'any passat. Podrien haver-se creuat dues inscripcions, una d'un tofonaire, i l'altre del Romualdo, que acostumava a visitar molt totes les ermites romàniques del territori.
En fi, sigui com sigui, anirem prenent nota de les informacions i adreces, perquè almenys per aquestes contrades, els vells tofonaires es retiren i no troben relleu. Es una feina dura i constant, i de 3 o 4 tofonaires que coneixia en el poble, ara en queda 1, i a dedicació molt parcial.

El Velo de Isis ha dit...

Referent al comentari sobre si hi ha mercat o no a Centelles (Osona) ...sapigueu que es fa una fira cada any, pel mes de desembre. A la fira, organitzada per l'Ajuntament de Centelles i en col·laboració amb tofonaires del territori, es pot trobar parades amb tòfona i també productes derivats (olis, vinagres, patès, licors, galetes, formatges, embutits), etc. També es fan xerrades, cursos de cuina, degustacions, etc. La Fira intenta acostar la tòfona al públic en general, ja que és una gran desconeguda. La Fira, el 2011 es farà els dies 17 tot el dia i 18 al matí, estarà ja en la seva quarta edició, i esdevé una gran oportunitat per crear cultura entorn aquest producte, del que ja se'n té constància que es recollia a Centelles el s. XVII, motiu pel qual aquesta vila reclama la capitalitat de la tòfona (Veigueu el Facebook "Centelles, capital de la tòfona"

Virtuts Saez
Tècnica de Promoció Econòmica
Ajuntament de Centelles
93 881 12 57
saeznv@diba.cat

Jordi Rota i Sala ha dit...

Gràcies pel comentari Virtuts !!!

Intentarem venir !!!

Gos d aigua les pedreres girona ha dit...

Hola soc de Girona i us vull dir que tinc una gossa d aigua Espanyola que te un olfacte impressionant i una gran capacitat de treball.
Aquests gossos no son gaire coneguts a la nostra terra pero us dic que valen la pena .
M agradaria que si alguna persona estigues interessada a fer lo servir lcom a gos trufero estare encantada a portar lo.
No demano res a canvi nomes portar.lo
El vaig probar al jardi de casa i anava directa al gra