divendres, 16 de setembre del 2011

SEGUIM AL PERITO




Em nego a marxar del Perito Moreno. És massa bonic per canviar de tema. Amb aquestes dues fotos vull que observeu tota la seva força, bellesa i alhora perillositat. S’hi ha d’anar ben preparat i amb guies experts. Està ple de forats on si hi caus estàs mort.

4 comentaris:

joanroma ha dit...

Hola Jordi,
impresionants imatges,d'un paisatge que deu tenir milers d'anys i que no podem veure enlloc més. Realment valia la pena fer aquesta visita.
Em recorda,les meves caminades pels glaciars de Suïssa, si bé de tamany joguina a costat d'aquest.
Ja veig que vareu aprofitar el viatge al màxim. Valia la pena.
bon cap de setmana.

joanroma ha dit...

Hola Jordi,
tu que trobes bolets sota les pedres, explica quines previsions hi ha per aquest any.
Aquest diumenge a Berga celebren la Festa del Bolet i si no els porten de Rumania, o d'algun altre país, per aquí no hi ha res de res.
Com expert en micologia, què en penses d'aquesta temporada?
Tothom m'ho demana, pensant que un alcalde ha de saber-ho tot, i francament, aquest no és el meu fort. I ja saps que si la temporada de bolets és bona, botigues, restaurants i comerços en surten molt beneficiats.
En fi, digue'm si ja has menjat bolets, i de quina classe.
A reveure. Esperem noticies.

Jordi Rota i Sala ha dit...

Bones,

Vagi per endavant que no sóc un expert en previsions boletaires. És cert que la comarca del berguedà es veu molt i molt afavorida per aquest fenomen que últimament tant s'ha promocionat. Ja sabeu que no estic d’acord amb la propaganda que s’ha fet últimament de forma totalment injustificada la qual cosa està provocant moltes accions incíviques que podem veure en els nostres boscos.

Els experts diuen que serà un bon any de bolets. Però els experts quan diuen bolets parlen de “rovellons” que és una de les espècies de menys valor gastronòmic.
La meva modesta opinió és que si no plou ben aviat pocs bolets es faran per la comarca del Berguedà. En les zones més altes ben aviat començarà a refredar per les nits i això farà que la temporada no sigui bona. En zones interiors i litorals encara està per veure.

De bolets com el ceps i rovellons ja se n’han fet i n’he collit en zones d’alta muntanya. També hi va haver una florada del gran bolet capital que és l’ou de reig(amanita caesarea).

Altres espècies de bolets com la llengua de bou, el fredolic, la llenega negre, el cama groc que venen més tard encara tenen moltes possibilitats de sortir.

No es poden esperar bolets quan aquest setembre és el setembre més calorós dels últims 24 anys. Els bolets són fongs i els fongs volen humitat. És així de senzill.

Espero haver-te ajudat, jeje.

joanroma ha dit...

Sàvies paraules. Per tant, o plou aviat o ens podem acomiadar de la temporada.
A La Pobla de Lillet varen haver de comprar bolets a Mercabarna per poder fer la festa del bolet, i aquest diumenge faran el mateix a Berga. REalment no sé si és el canvi climàtic, però el cert és que el temps està boig.
I efectivament, avui encara vaig amb màniga curta,tot i estar a punt d'entrar al mes d'octubre.
Tornant al tema bolets, estic d'acord amb tu, en que a nivell de mitjans de comunicació han perdut el nord, i publiciten bolets per tot arreu, com si tothom qui vagi a qualsevol lloc, en trobi a cabassos.
Això comporta una pressió brutal per moltes boscos, on s'hi pot trobar deixalles per tot arreu, en unes quantitats increïbles.
Al final,s'hauran de preveure mesures de protecció que no agradaran però seran imprescindibles per salvaguardar la riquesa natural.
La darrera vegada que vaig anar a Suïssa, vaig poder veure uns cartells, avisant de que es permetia recollir bolets a raó d'un quilo, per dia i persona.
Prenem-ne nota. I esperem que plogui, ja. A reveure.